МОТО-СМЕХУРКО

 

 


Български             English

Мото-обиколка "Moto Turkey 2008"

4'600 км. на мотор... 4'600 км. кеф...


 

Истанбул - част 2

 

Въведение  Истанбул  Анкара  Анадола  Средиземно море  Егейско море  Завръщане

 

 

Първият двор беше чист и подреден, но не блестеше с нещо особено.

 

Всички помещения са изложбени зали.

 

Китайски порцелан отпреди векове.

 

Някогашната султанска кухня.

 

Вторият двор е по-красив.

 

Излязохме на мраморна тераса с прекрасна гледка.

 

Снимахме ли снимахме. Подредили сме се като наказателен взвод на разстрел.

 

Живко и Наталка.

 

После аз и Дидка.

 

Прекосихме и този двор, като разгледахме всички експозиции в него. Имаше много бижута, царски корони, тронове, медали, пръстени и колиета. Стотици и хиляди диаманти, злато, сребро, платина. Някои кичозно претрупани, други изключително красиви. Това не може да се опише. Дори снимките не могат да го покажат достатъчно добре. Идете и вижте.

 

На Входа към следващия двор стоеше стража. В класическата униформа на евнусите и с въображаема алебарда. Може да са им ги взели да снимат някой филм :-) или по-вероятно от съображения за сигурност. Да не подивее някой турист, па да грабне алебардата...

 

От тавана висеше странен предмет с форма на яйце.

 

Под него имаше ограда и надпис, който не можехме да разберем

 

Заинтригувахме се и попитахме "евнуха". За нещастие не знаеше английски. Маха ръцете милия, да ни обясни за какво виси яйцето от тавана, ама не би. Най -накрая случайно дочухме думата "байряк". Еееее, разгеле бре ефенди. Така кажи, не ни мъчи. За знаме значи.

 

Смело напред...

 

...по красивата мозайка от речни камъчета.

 

Излязохме на друга тераса. Нямаше сянка, но беше още по-красива.

 

С повече орнаменти...

 

... и още по-хубава гледка. Долу се вижда крепостната стена, стояща още от византийско време, а отсреща, Азия.

 

Сърцето пее: Viva la revolucion!

 

Бойчето се захласна...

 

...други се отнесоха романтично...

 

...а трети се опитваха да се докоснат до Азия.

 

Полюбувахме се на красотата на терасата, но силното слънце ни принуди да потърсим по-сенчести места.

 

Макет на сградата намираща се между Топ Капъ и Света София. Има я снимана по-долу.

 

Макет на един от обелиските от византийския хиподрум.

 

Дрехата на Султана. Не си личи от снимката, но в нея могат да влязат четирима с моя размер. Подобно огромни бяха дрехите на първата жена на султана и на първородния му син. Ако се съди по размерите, наследника на трона, в ранна, младенческа възраст, е носил дрехи по-големи от моите сега. Направи ми впечатление, че отвора за врата е с нормален размер. Не вярвам човека да е бил толкова огромен, а врата му нормален. По-скоро са го опасвали с някакви огромни подплънки, за да всява респект, но това е само предположение. Как ли се е чувствал в жегите?

 

Имаше експозиции на много оръжия, пушки, ятагани...

 

...боздугани...

 

...щитове и бойни брадви...

 

...цели униформи...

 

... тази позлатена ризница ме впечатли особено. Много е красива! Рискувах да я снимам, но ме усетиха и ме изгониха от залата. Е нищо, все пак успях.

 

Дори доспехи на самурай.

 

Изтощихме се от обикаляне и разглеждане. Експозицията на Топ Капъ е огромна. Определено има защо да е един от най-посещаваните музеи в света. Не навсякъде е позволено да се снима и както разбрахте зорко следят това да се спазва.

 

Калинизма и Коцето - изморени но щастливи.

 

Страхотна мозайка на тавана с мотив от ориенталски килими.

 

Други красиви орнаменти.

 

Златни решетки в ориенталски стил.

 

Позлатени детайли по покрива привличат вниманието и държат погледа дълго.

 

Където не са стигнали златото и релефните орнаменти са направени интересни рисунки, имитиращи триизмерни форми. По същия начин е украсен двореца на Баварския крал в Мюнхен.

 

Красиво съчетание на рисунки със златни орнаменти.

 

Каталясахме. Насядахме директно на земята.

 

Докато почивахме се любувахме на ярките градини...

 

... и на това интересно дърво.

 

Калинизма зачете в книгата каква е тази сграда и обяви: "Стая за образование". Започнахме да дискутираме, че е "много малка", че "прозорците са много големи, децата ще се разсейват". "Не бе, това е да влиза светлина, за да пишат" и т.н. колкото да си намираме лаф, а Калинизма обяви втори път: "Грешка! Стая за ОБРЯЗВАНЕ". Избухнахме в смях.

 

Още една тераса с фонтан. Освен че е красив, от него се усещаше хлад. А от това имахме нужда.

 

Снимка достойна за стената на славата.

 

Въх, да ма не глътне.

 

Не се случва често да стоиш на сянка под цвете.

 

Излизахме от Топ Капъ. Лудницата беше станала непробиваема. Имаше в пъти повече хора от сутринта. По възможност ходете рано по тия места. Иначе от тълпата не може да се види нищо.

 

Видяхме и разпознахме сградата от макета по-горе.

 

За съжаление не разбрахме каква е.

 

Света София (Светата Мъдрост) е построена през 4 век от император Константин I (Римският и  Византийски император Флавий Валерий Аврелий Константин) Този Константин, който през 3 век свиква Първият Вселенски Събор и създава Християнската църква в този и вид, в който я познаваме до днес, който е основал Константинопол и който православната църква чества като светец, заедно с майка му Елена (Св. Константин и Елена - 21 Май). Та този, същият човек вдъхновява създаването на това архитектурно чудо, изпреварило времето си с векове и издигащо се гордо до ден днешен. Първата в света катедрала. Минаретата и малко реконструкции са добавени от османските турци, когато завладяват тези земи. Отделните минарета са строени по различно време (вижте разликите в материала), като първоначално е построено само едно. По-късно още едно, а после са построени още две. Въпреки че катедралата е била  преустроена в джамия, оригиналните, златни мозайки по нейните стени са запазени.

 

В околностите на огромното здание кипи търговия. Чичото от снимката продаваше традиционни шапки с пайети. На мен шапка не ми трябваше и любезно отклонявах опитите му да ми продаде. Исках да чуя как свири инструмента в ръцете му и предложих няколко лири за това. Ако с огромен ентусиазъм се опитваше да ми продаде стоката си, то с двойно по-голяма жар отказваше да вземе парите за изпълнението. Изсвири ми песента и ми благодари, че го слушах внимателно. Странни хора! Бях учуден. В един момент прави всичко за парите, а в следващия ги отказва. Явно интереса към изпълнението беше комплимент за него и не можеше да вземе пари за това. Не знам. Вижте как са лъснати обувките му, вижте каква осанка има човека, нищо че продава шапки. Шапка му свалям! Преди години на същото това място имах още една интересна случка. След като се пазарихме около 20 мин. за 2 лева отбив от цената на няколко сувенира с мургав търговец, на сергия. И след като аз объркан в нулите на милионите (тогава 1 лв. беше 1 000 000 лири) му дадох 5 лв. повече без да се усетя. Той вдигна олелия до небесата как съм се заблудил и трябва да си взема част от парите обратно. Буташе ми ги в ръцете въпреки, че аз продължавах да не разбирам какво става. Възхищавам се. Имат си принципи и принципите са си принципи! Това Е! Евалла!

 

За наша нерадост Света София беше затворена. Понеделник е почивен ден. Ама че късмет.

 

Хапнахме по един Misir за по Bir Lira...

 

... и тръгнахме през прекрасния парк към Синята Джамия или "Султан Ахмет".

 

Градината е толкова добре поддържана, че започна да ми навява асоциации за Версай.

 

Приказка!!! Фонтанът е подарен на Истанбул от немския Кайзер Вилхелм II.

 

Света София и лалето, туристически символи на Турция.

 

Бойко успя да намери сянка,...

 

... а останалите седнахме да починем на припек.

 

На тия пейки ни намериха едни весели апапи. Раздаваха шапки с рогца. Оказа се, че провеждат весела, рекламна кампания на мобилния оператор Turkcell. Задачата на младежите беше да намерят чужди туристи и да ги убедят да преминат в мрежата на Turkcell. Всеки който се съгласи, получава за награда страхотна шапка, която в пъти увеличава интелектуалното му излъчване. Само тук и само сега!

 

В резултат цялата група доби един по-добър облик. Може да изглеждахме като изпуснати от едно лечебно заведение със специален режим на пребиваване, но пък бяхме толкова щастливи.

 

Нещастен бях само аз, защото на мен не дадоха шапка. Каква несправедливост! Тук май се правя, че се цупя, а всъщност едва се сдържам да не се изхиля бурно на пищната гледка, която представляват моите спътници.

 

Оказа се, че Синята Джамия е много красива, ефектна и величествена сграда. Аз не очаквах да ме изненада с нещо, понеже бях идвал тук предишният път, но явно тогава не съм се загледал достатъчно. Сега бях впечатлен от каскадата от купули. И не само.

 

Джамията е наречена "Синя" заради цвета на 21'000 керамични плочки с които е украсена вътрешността и. Някога в комплекса е имало религиозно училище, болница, приют, керван-сарай (хан), магазини и кухня. Всъщност, макар, че се виждат 6 минарета, тази джамия има 7. Архитекта не разбрал желанието на Султана и вместо да построи алтън (златни) минарета, той построил алтъ (шест) минарета. В резултат трябвало да построи още едно, седмо минаре на джамията в Мека, за да запази нейното превъзходство. Така че седмото е там :-)

 

Искахме да влезем, но сега не беше разрешено. Време за молитва. Продължихме към площад Хиподрума (At Meydani - Ат Мейданъ).

 

Тук, на централният хълм, по византийско време се е намирал най-големия хиподрум в древния свят. Културното, политическо и социално средище на града. Това, което е представлявал Колизеумът за Рим е бил Хиподрума за Константинопол. Място за хазарт, забавления, емоции, гладиаторски боеве и тържествени церемонии. В средата на пистата се намирали два обелиска, запазени до днес. Египетският обелиск е масивен, гранитен блок, построен от Фараон III, много преди новата ера. Пренесен е от Луксор в Константинопол по заповед на император Теодосии I. Всъщност оригиналният обелиск е бил още по-голям, но е разрязан при пренасянето. Чудно е как добре са се запазили египетските йероглифи. 

 

Вторият обелиск представлява зидана каменна колона. Бил е покрит с медни плочи. Блясъкът му се отразявал и се виждал надалеч в морето. За съжаление плочите, както много други културни ценности, са разграбени от "благородните" рицари, завладяли града при последния кръстоносен поход.

 

Малко в страни е Змийската колона. Донесена е тук от храма на Аполон в Делфи (Гърция), по нареждане на император Константин I. Оригиналната колона представлявала три преплетени змийски тела с височина 7 м. държащи златен купол. Създадена е в чест на Гърцката победа над Персите (гледали сте филма "300"). Колоната е направена от бронзовите щитове на убитите, персийски войни. Вероятно е символизирала обединената мощ на трите, големи, гръцки полиса в древността. Сега изглежда доста невзрачно и ако не се зачетеш може да я подминеш.

 

Поседнахме на кратка почивка в едно от кафенетата на площада. Чорбаджията веднага ни удостои с нужното внимание. Макар и той да не знаеше английски полагаше всички усилия да се разберем и в края на краищата разговора се получи. Нашето пътешествие, цената на златото, как върви бизнеса и т.н. Упъти ни човека как да стигнем до двореца Долмабахче, от къде да хванем трамвая и къде да слезем. Симпатяга!

 

Два италиански мотора бяха спрени на сянка до кафенето. За съжаление мотористите ги нямаше. Не можахме да обменим опит.

 

Тръгнахме към трамвайната спирка.

 

Следвахме инструкциите на добрия чичо...

 

... и благополучно пристигнахме до Долмабахче.

 

Срещиу него се намира стадиона на Галатасарай, което в превод от Турски означава Двореца при хълма Галата, предполагам друго име на Долмабахче. Имаше и модерен небостъргач.

 

Полицейската проверка също беше сериозна. Метал детектори, рентген и т.н. За огромно нещастие и тук беше затворено. Полицаите ни върнаха. Решихме да се поразгледаме наоколо.

 

Седнала до оградата на двореца, влюбена двойка се отдаваше на своите чувства. Изненадахме се на тази сцена, защото рядко в града можеше да срещнеш младежи, които да се държат за ръка, а камо ли да се награбят така. Явно нравите се разкрепостяват. Истанбул става европейски град.

 

Снимахме близката джамия, която приличаше на таралеж с ремонтното скеле.

 

Дидка си хареса нещо по-удобно за предстоящите километри.

 

Почти бяхме готови да си тръгваме и надничахме през оградата на парка за последно, когато един от войниците, охраняващи двореца ми подвикна. Отначало помислих, че ми се кара задето надничаме така и взех да се извинявам, а той пак подвикна и взе да сочи входа. Обърна на английски и обясни, че може да влезем да разгледаме парка, въпреки, че двореца не работи. Ееее разгеле! Ако не двореца, то поне парка около него ще видим.

 

Минахме проверката за сигурност и влязохме. Вътре беше прекрасно.

 

Сградите са изпълнени във Венециански стил, с много орнаменти. Градините добре поддържани. Първо се спряхме до часовниковата кула  

 

Близо до морето са разположени тия страховити топове.

 

Оръжейните експерти направо се захласнаха.

 

Толкова бяха огромни, че Живко се пъхна в единия.

 

 

< Предишна                     Горе ^                     Следва >

 

Карта на маршрутa

 

ТУК за много подробна карта без очертан маршрут >

 

 Коментари:


Име:

Email, ICQ или Skype:

Вашето мнение:


Книга за гости - Визуализация


2008-08-31 11:46:46
От: Тишо
Здравей, Съвсем случайно попаднах на сайта, но не съжалявам - пътеписите страшно ми харесаха. Прочетох описанията и на трите пътувания на един дъх. Евала за ентусиазма и решението да споделяте преживяванията! Поздравления и за Диди, бат Пламката и бат Славчо. Очаквам с нетърпение да прочета всичко за тура в Турция. Желая ви незабравими мигове момчета и момичета – сигурен съм, че и догодина ще си изкарате страхотно. Готини хора сте и ме кефите супер много!


2008-09-01 13:53:33
От: tropsyx
Email, ICQ или Skype: ICQ 82269651
Здрасти Смехурко! Четох, че ще обикаляте Турция и чаках с нетърпение да видя снимките. Изчел съм другите две обиколки и много ми харесва. Родопите имат специално място в сърцето ми и много им се радвах. Турция също изглежда обещаващо.


2008-09-04 14:41:28
От: Наталия
Email, ICQ или Skype: natalyz@mail.bg
Здравейте читатели, здравей и ти Смехурко! Аз имах удоволствието да участвам в това приказно пътешествие и да видя всичките тези хубости на нашата съседка Турция и с нетърпение очаквах сътворяването на пътеписа. Евала на Смехурко че успя да ме накара да изчета всичко на един дъх, да се завърна отново в тази хубава страна, макар и мислено, да изживея прекрасните мигове на откриването на един нов свят и една нова култура за сетен път и не на последно място да се чувствам щастлива, че бях част от всичко това. С нетърпение очаквам останалата част от пътеписа, защото това е едва началото от нашето пътешествие и повярвайте има още какво да се прочете и види и от Вас като читатели и от нас като пътешественици!


2008-09-08 12:34:17
От: Вики
Email, ICQ или Skype: skype: victoria_terzieva
Здравей! Благодаря за споделеното преживяване! Написал си невероятен пътепис - направо преживяваш цялото пътуване като да си бил там. Хареса ми много и гледната точка към бита и нравите в Турция, защото тя наистина не е само бляскавите дворци и курорти, но е прекрасно и интересно място, където можеш да видиш, усетиш и научиш най-различни неща. Дано по-скоро направите следващия тур, за да четем отново. Евала за идеята с тениските. Добре е да се вижда откъде сме, особено след като на рег. табелите няма БГ. Пожелавам ви още много такива прекрасни преживявания!


2008-09-08 12:51:35
От: Вики
Email, ICQ или Skype: skype: victoria_terzieva
Пропуснах да отбележа нещо за мечтателя Ахмед, което много ме впечатли, когато бях там. Първоначално султанът много се забавлявал и го обсипал с почести и злато. После, обаче, мъдрите ходжи постановили, че ако Аллах е искал да даде на човека да лети, е щял да го направи с крила. Крила имал само дяволът. Същият султан го обезглавил... Толкове векове по-късно посредствеността пак убива крилете... Направо е невероятно как в толкова ислямска държава Кемал Ататюрк е станал национален герой! Все пак явно турците са се научили да си ценят гениите...


2008-09-09 23:24:49
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: 109811561
Турция е наистина огромна и изключително колоритна. В нея могат да се видят всякакви социални и обществени прослойки. На моменти ти се завива свят от напълно противоположните крайности, съжителстващи една до друга. Убедил съм се, че атмосферата и хората са това, което най-силно впечатлява пътешественика. Надявам се от писанията, поне отчасти, да се усеща духа на местата и людете. При всички случаи, мога категорично да кажа, че хората там наистина са страхотни! P.S. Жалко за Ахмед! Не знаех за трагичната му участ.


2008-09-11 12:08:04
От: Рени
Email, ICQ или Skype: zlatanova_1983@abv.bg
Здравей, Смехурко! Приветствам идеята да споделяте впечатленията си от вашите пътешествия и то по такъв оригинален начин. Пътеписът е не само интересен и завладяващ, но и обогатяващ! Наистина се чете на един дъх и не ти се иска да свършва. Накара ме да се почувствам като че ли и аз съм там. Любувах се и се възхищавах на всичките тези прелести. Благодаря, че макар и виртуално, ме направихте част от вашето преживяване. Пожелавам на цялата компания още много вълнуващи и красиви пътешествия! А аз, повярвайте ми, ще следя с нестихващ интерес вашите пътешествия и тайничко ще ви заблазявам и подкрепям. Браво! Дерзайте!


2008-09-15 16:19:07
От: crazy
Супер! На връщане минахме през Анкара 2001 година, 8 месеца след голямото земетресение. Навсякъде кипеше от строителство и изглеждаше пак доста прашна. На места имаше страшно големи празни пространства. Срутените сгради бяха направо изринати с булдозери.


2008-10-07 11:01:20
От: Ади
Email, ICQ или Skype: andreana.bashova@gmail.com
Здравей! Всички пътеписи, публикувани тук са написани безкрайно увлекателно за четящите ги и освен това лично мен ме подготвят за всяко следващо пътуване...по една или друга случайност, миналото лято посетихме Гърция по подобен маршрут, който разнообразихме това лято. За края на годината се очертава пътуване и до Истанбул, а благодарение на написаното и показаното тук, ще се знае къде какво да се гледа... Само за Триград ми се струва, че снимките не се подредени хронологично... точно при тунела преди пещерата... позволявам си да направя тази забележка, тъй като имам доста роднини там и често съм прекарвала ваканции на това божествено място. С пожелания за хубав ден и още вълнуващи описания на приключения с мотори. АДИ


2008-10-17 20:40:05
От: Slona
Email, ICQ или Skype: aso78@abv.bg
Благородно зажиждам! С Пламен се познажаме от дълбока дрежност ,а с другите се надяжам да се срещнем скоро по пътищата.Пътеписите са стахотни ,дори и за критикар като мен.Това е начин много хора ,който не могат по някаква причина да пътуват, да се запознаят с огромното разнообразие и красота на света , пречупен през очите(пълни с прах и буболечки) на мототуриста.Пожелавам ви нови пътешествия и благодаря за споделените хубави мигове.


2008-10-20 10:23:27
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: 109811561
Хахахаха... Сигурно заради това навсякъде и всичко ни се вижда прекрасно... заради прахът и буболечките в очите. Вече години се чудя къде било разковничето, а то какво се оказа ;-) Ще избираме прашни маршрути и занапред за да е пак така хубаво. Обещавам!


2008-10-23 02:09:30
От: bat' Slavi
Email, ICQ или Skype: 30925667
Айде дружина спочваме плановете за другата мотообиколка-"Балканският полуостров", или да изчакаме Илариончо да довърши първо този пътепис :)


2008-10-24 16:04:01
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: ICQ 109811561
Абе пиша отново, ама много бавно става. Пък като се замисля, че ми се ще и да го преведа на Английски... А и миналогодишния още не е преведен до края... Мъка! Както и да е. Днес ще има попълнение от морето. Очаквайте скоро още. Дерзайте другари!


2008-10-27 12:34:10
От: Danka Kalpazanka
Email, ICQ или Skype: dany.ivanova /skype/
Бат Илариончо, справил си се пак блестящо:))) Докато четях новата страница си мислех да ти пиша веднага след това на кю-то, но ти си помислил за всичко. Евала! Аферим! - или там каквото се казва на турски:))) Чудесни коментари си написал пак, на места се смях с глас. Мисля, че няма да пропусна "турнето" следващата година, каквото и тежко изпитание да е. Мисля, че всяка секунда е оправдана и подплътена с много емоция, впечатления и приключения. И разказана и споделена прекрасно в този сайт:))) Поздрави на моите герои!;))


2008-10-30 17:21:51
От: Мариана
Email, ICQ или Skype: Skype: m.toteva76
Браво,банда! Страхотно приключение! Браво и на пътеписеца - бат Илариончо! Чудно си се справил с нелеката задача да предадеш с нужната доза въздействие емоциите от това изживяване, както и особения дух на тези неземни места. Успях без особена трудност да усетя какво предизвикателство за сетивата на всички вас е било това невероятно пътешествие. На мен лично пътеписа ти/ви/ ми дава голяма и изключително необходима глъдка свежест в есенната скука на ежедневието и гъделичка /направо предизвиква гърч/ :)) ентусиазма ми на пътешествик да откривам непознатия свят голям... зедно с всички вас естествено! ...чакам с нетърпение следващото лято и следващото "турне", което се надявам да споделя "в ефир"! Гордея се с вас!


2008-11-01 08:50:49
От: Bogich
Email, ICQ или Skype: ICQ 206969430
Здрасти бат Lary, ето ме и мен рано в събота. За сайта не знам какво да кажа освен, че остава да направиш "До Чикаго и назад". Относно обиколките - мисля че стават все по-мащабни и интересни, така че дерзай! Скоро очаквам да разбера посоката на следващия пътепис.


2008-11-03 13:17:07
От: Илиан
Email, ICQ или Skype: ICQ 176258234
Здравей Смехурко, Идеята за пътеписите е страхотна! След прочита им се чувствам въодушевен и зареден с желание за пътуване и приключения. Все по-често се замислям за изкарване на категория А и включване в бъдещите Ви мото-обиколки.


2008-11-13 15:41:21
От: Галинда
Email, ICQ или Skype: skype: pupenze;  ICQ 105093706
Еееее, Илич, страхотни сте!!! Завидях ви благородно! Вече 2 дни ви чета и ту се чупя от смях на коментарите ти, ту гледам с "жадни" очи красиви гледки:))))) Много, много тенкс за труда и за позирането на Голдън:))))


2008-11-27 11:54:53
От: djonka
Email, ICQ или Skype: DJONKA1956@ABV.BG
Благодаря за красотата и емоцията, която изживях! Адмирации за всичко и на всички! Била съм в Кападокия - велико творение на природата! Място сътворено от много богове! Възхита от всичко! Преживях наново чрез колоритния език на майстор пътеписеца и погледа на цялата чаровна група изживяните от мен неща по различен начин! "АЛТИНЕ САЛЛЪК!" Желая нови пътища на всички!СУПЕР СТЕ!


2008-11-28 12:29:52
От: s.kokalinska
Email, ICQ или Skype: s.kokalinska-sneji@dir.bg
Благодаря ти за преживяното удоволствие от видяното!Била съм в Турция-в Кушадасъ и имам впечатления,но този маршрут е супер.Продължавайте със същият хъс!


2009-01-27 15:37:39
От: LIIQ
Email, ICQ или Skype: LIIQ75
ОООО, Наистина всичко е прекрасно! БАТ ЛАРИ не съм го виждала поне 2 години по сбирките. Къде се изгуби това съкровище? УСПЕХ ПРИ СЛЕДВАЩАТА ОБИКОЛКА!


2009-02-02 06:38:18
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: 109811561
Благодаря на всички за страхотните отзиви!!! Вашите думи дават сили, увереност и енергия да действаме по организацията на новото/те пътуване/ия, през тази година. Ще се радвам ако всичко отново мине толкова добре. Разбира се, с удоволствие ще споделя преживяванията с вас. DJONKA, направо ме разчувства с това "АЛТИНЕ САЛЛЪК!". Лия, права си. Отдавна не съм се появявал по сбирките, но това лесно може да се промени, нали. Чудесни сте!


2009-03-20 12:11:08
От: Svoy10
Email, ICQ или Skype: Svoy10@abv.bg
Съвсем случайно попаднах на сайта, пътеписите страшно ми харесаха. Преживяванията са били страхотни, и сигурно няма да се забряват за дълго. Сигурно следват и други страхотни преживявания по нови маршрути. Абе готините хора правят и готини пътеписи и други готини неща! Аферим, машшала, евалла, так держать :)


2009-03-22 16:43:25
От: Ниляй
Турция е прекрасна държава! Ходила съм в Одрин,но аз не срещнах хора които да говорят български тъй като знам перфектно турски,защото съм ходила в Истанбул 11 пъти,в Бурса,в Анкара и Чорлу,а сега се готвя за Текирда (Tekirdag).Туркиня съм да!но съм родена в България и това ме прави щастлива!Имах шанса да отида в Македония,Румъния и Турция.Отидох и видях много неща и места,запознах се с различни хора,но по сърдечни и гостоприемни хора от нашите турци не познавам.В Истанбул е страхотно,но когато отида виждам границата на богатия и бедния живот!Не прочетох пътеписите,но предполагам,че са хубави.Разгледах само снимките и доста ми хареса сайта!В Истанбул наистина има какво да се види,но има бедни и богати квартали!Естествено,че във всяка държава има бедни и богати хора,но там е някакси различно.И не само това!Има някакви забрадени,някои с шалвари и т.н.Аз исемейството ми сме против такива хора,които се опитват да превърнат Турция в някаква строго ислямска държава!Разбира се,че всеки има правото да се облича както желае и да изповядва,която религия иска,но някои хора пречат на Турция да напредва в това отношение!Струва си човек да види Босфора,Синята джамия-Sultan Ahmed,Св.София,Долмабахче,Топкапъ,Капалъ чаршъ-там просто е голяма гъчканица,но е пълно с магазини!Особено Босфора!Kiz kulesi е впечатляваща постройка,там вече е ресторант пила съм чай там.Колко много имам да разказвам за този прекрасен мега полис!Дано пътеписите продължат!Един съвет от мен за тези,които желаят да отидат в Истанбул: Не се връщайте без да посетите Долмабахче, където се намира най-големия кристален полилей на света(4,5 тона 750 лампички във формата на свещ)и Топкапъ сарай,където е един от най-ценните елмази на света).Струва си да ги видите! Ще останете възхитени от гостоприемството и забележителностите на Турция!


2009-03-22 17:08:16
От: Ниляй
Ходили сте в Ortakoy, ако не сте яли от онези големи картофи, дето ги пълнят с каквото искаш (kumpir)... било е на празно! Скъпи са картофите да,но пък са много вкусни!Надявам се да сте видяли елмаза в Топкапъ.Вие просто сте уникални!!! В Eminonu е ад знам,но пък си е хубаво. В кухнята на Топкапъ има чинии-малки иголеми, с които са се хранели султаните от китайски порцелан и много ми харесват! Дано никога не спреш да пишеш такива уникални като вас пътешествениците-пътеписи!


2009-03-23 13:51:33
От: viliqn
Email, ICQ или Skype: skaip . viliqn3
Здравейте, разгледах вашето пътешествие и много ми хареса. Аз не съм ходил на толкова дълго, като вашето. Мисля тази година да ида, но не знам къде. Така че ще използвам вашият маршрут. Поне сте описали подробно всичко от екскурзията си. Купих си ХОНДА ЦБР 600, така че мисля да отида надалеч тази година . Надявам се да има начин да се свържа с вас или някои от вас, че не съм наясно с някои неща. Щ ви бъда безкрайно благодарен. Пишете ми. Скайпа ми е viliqn3.


2009-03-31 03:36:30
От: Николай
Email, ICQ или Skype: n_niko_nikolov67@abv.bg
Възхитен съм,нямам думи ....поздравления хора!!!!


2009-03-31 13:21:58
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: 109811561
Благодаря на всички!!! Безкрайно се радвам, че ви харесват пътеписите. Ще има още, обещавам!... Само да се стопли малко. Viliqn-e, можеш разбира се да се свържеш с нас и ще ти помогнем с удоволствие доколкот можем. ICQ-то ми е над това мнение, а мейл-а най-отдолу на страницата - кликни върху "webmaster" Пътуванията на дълго разстояние са изключително удоволствие и невероятно преживяване. Имай предвид обаче, че за да е успешно и приятно то се нуждае от добра организация и планиране. Предвиди достатъчно време за това и не оставяй нещата на съдбата или на последният момент.


2009-04-10 04:40:42
От: emi
Email, ICQ или Skype: snezanka@msn.com
Хей, хора, страхотни сте! Не знам как ви открих. Стана случайно и часове наред четох и гледах снимки, и ви се радвах. Запаметила съм си сайта и когато ми домъчнее за БГ сядам пред компа и гледам вашите снимки. Да сте живи и здрави и да направите още много пъешствия. Поздрави от Флорида.


2009-04-11 10:40:13
От: Симеон, Бургас
Email, ICQ или Skype: pronto@openbg.com
Смехурко, благодаря! През май месец тръгвам, а по време на твоето пътешествие аз бях тук: http://forum.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=34115


2009-05-20 14:52:16
От: Мария
Email, ICQ или Skype: maria_swim@abv.bg
Здравейте! :) Пещерата след град Финике (Finike). Под снимката пише ( Имаше крайбрежни пещери). Как се стига до там? Може ли да се стигне до самата пещера? Често сънувам нещо подобно, но никога не съм била...


2009-04-20 22:10:55
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: 109811561
Здравей Мария, Пещерата се намира на пътя между Finike и Kas, малко след самото Finike. За да го намериш, просто пиши в мапс.гоогле... "Finike". То е единственото съвпадение. Градчето, както вече писах е малко, но много красиво. Самата пещера не изглеждаше много дълбока, но знае ли човек. Може да не се е виждало добре от пътя. Със сигурност може да се стигне до нея. Все ще намерите начин. Пожелавам ти да реализираш красивите си сънища! и ... Продължавай да сънуваш!


2009-04-20 22:31:46
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: 109811561
Ех, Симеоне, или по-право инж. Тодоров, на къде тръгваш през Май? Към Турция ли? Ако е по нашия маршрут ще те помоля да носиш благ хабер на няколко места. Става ли?


2009-04-22 15:13:43
От: Кремена  , Петър   и  Мариян
Email, ICQ или Skype: kremena_lambova@abv.bg
Толкова ни подпалихте, че през Юни също ще си спретнем екскурзия. Снимките ги разгледахме с отворени уста, а коментара е направо върха. Благодарим за възможнаста да се насладим на най- интересните снимки досега.


2009-05-20 14:58:02
От: valentina nikolova
Email, ICQ или Skype: ssttoo222
Здравейте, и аз съм ходила там с родителите си. Много е яко! Тези места са съвършени, просто нямам думи! Много са яки също и снимките ви. Абе просто и вие сте супер много яки хора! Всичко ви е яко!!!!


2009-05-08 10:16:29
От: valentina nikolova
Email, ICQ или Skype: ssttoo222
Ей, хора, вие имате доста пътешествия заедно. Роднини ли сте или просто приятелски семейства? Вашите пътешествия са хубави!!! Имате ли skype? Aз имам - ssttoo222, това е. Жалко, че съм малка! На 12 години съм. Имам рожден ден на 28 Април. Имам и малък брат. Той е на 4 години. Има рожден ден на 19 Април. Много ме изкефи това за дървото и за неговия дух!!! Вие сте големи и може също да не ми повярвате но знайте, понякога когато сам сама, няма значение къде ще съм, виждам странни неща но майка ми не ми вярва защото е по голяма и си мисли, че това са детски фантазии, но не!!! И само аз си го знам!! Който иска да вярва това не са измислици!!! Може да сам малка, но не си измислям!!! Понякога мисля, че майка ми също вярва в такива неща, но просто се прави!! Ще ви разкажа една история, която е истина. Тя се е случила с баба ми, когато е била млада. Една вечер баба ми сложила в леглата майка ми и вуйчо ми да спят. Затворила всички врати и си легнала. Сторило и се, че чула нещо и станала. Всички врати били отворени дори и прозорците. Абсолютно всичко. Това се повтаряло вечери наред, докато накрая нейната сестра и се обадила от Русия и и казала, че преди няколко дни майка им е починала. Баба ми каза, че сигурно тези отваряния на врати и прочие са били някакъв знак за това, че майка им е починала. Баба ми е рускиня. Още не знае добре Български, но аз я разбирам. Много сте яки!!! Надявам се да ви е харесала моята история, макар и да не вярвате.


2009-06-02 14:07:26
От: Виолета Стефанова
Email, ICQ или Skype: vilistefanova.abv.bg
През 2008 г пътувахме с група от България до Текирда. Останах с чудесни впечатления от града, хората, пътищата, полето. За жалост при нас не всичко е така добре подредено и подържано. Родолюбец съм и ми е мъчно да правя такива заключения, но това е истината.


2009-05-20 15:52:04
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: 109811561
Вярваме, вярваме Валентина, как да не вярваме. Че нали ние лично го видяхме духа на дървото и си говорихме с него, че и се разбрахме, като приятели най-накрая даже. :-) А задето си малка, не се притеснявай. Това не е повод за оплакване, а за радост! Наслаждавай се на тази си възраст. Тя е прекрасна!!! Така, както е прекрасна всяка друга възраст. Човек винаги може да е щастлив и това зависи само и единствено от него самия, не от другите. Прави нещата, които ти харесват, по начин, който не пречи на останалите и всичко ще е наред, ще видиш. Неусетно ще дойде времето, когато ще започнеш да пътуваш сама, а сега се наслаждавай на пътешествията с родителите си. Ако ти се пътува, искай от тях да се организират и да ви водят, заедно с брат ти, на интересни места. Хем те ще са по-щастливи, хем ти самата.


2009-06-05 12:16:49
От: Ариана
Email, ICQ или Skype: ariana_f @abv.bg
Мили ми Смехурко, здравей! Днес се шляех из необятните дебри на Нета и изведнъж....... страхотни снимки на Долен, Лешен. Решила съм да се запозная с цялото ти творчество.


2009-06-15 13:47:10
От: Ариана
Email, ICQ или Skype: ariana_f @abv.bg
Привет, Смехурко:)!!! Възхищавам се на това, чe ти и твоите приятели сте ценители, а не "масови потребители". За съжаление не всички с приключенски дух можем да живеем приключенски, но пък такива като вас, споделяйки преживявания си ни правят съпричастни на своите емоции и ни доставят неописуемо удоволствие. Дано да не звучи префърцунено - (високопарно-б.а.:). Когато видях една от снимките ти от обиколката "Солун, Тасос и обратно 2007" - един бял кръст на планината, разбрах, че сте минали близко до едно много, много красиво място, но тъй като не прочетох нищо за него, явно не сте го посетили. Това е пещерата Маара. Пещерата е с подземната река под планината Фалакро, дълга 12 км и с богатата украса от сталактити и сталагмити. Наистина там е приказно. Имам няколко снимки, но тук немога да ти ги пратя. Интересното е, че и в България има едно също толкова приказно място със почти същото име Маарата-Крушунските водопади. Те са близо до гр. Летница, Ловешко. Не съм си представяла, че в България може да има нещо толкова красиво на едно толкова неочаквано място! Това място предполагам го знаеш, но все пак, ако не ще се радвам, ако го посетиш и му се насладиш. Дори и през зимата, когато аз бях там бе невероятно, а си представям през пролетта и лятото как ще изглежда.


2009-06-16 23:23:27
От: Бат' Слави
Email, ICQ или Skype: 30925667
Ариана, благодаря за интересната информация - този кръст го снимахме в движение и не знаехме нищо за него, до сега. :) Относно аналога му в България, мисля че със сигурност ще организираме някой уикенд разходка до там! Благодаря още веднъж и поздрави:)


2012-02-04 18:58:06
От: Ариана
Email, ICQ или Skype: ariana_f @abv.bg
Бат`Слави, здравей! Вчера една моя приятелка ми разказа за едно момче, дало й пример, колко неможем да обяснаваме ние жените. Майка му поискала той да й подаде нещо "Мама, дай ми ей онова", "Кое?" - попитало момчето, "Ами онова, дето е до това, не го ли виждаш?" :) Моето обяснение за случая, е че или разчитаме прекалено на интуиция или че сме наблюдателни за дребните неща и предполагаме, че и другите са като нас - какво добро оправдание за липсата на добър изказ :) Та след такъв пример (моите прекрасни преподаватели цял живот са ме учили, че да се разбере нещо, да се запомни, трябва да дадеш запомнящ се пример за него:), на думата: Кръста се намира на една планина, близко като район с подземна пещера с река - район на около 25 км. от Дедеагач. Тази пещера се казва Маара. С Маарата в България си приличат по име. В България това са Крушунските водопади. Скоро разбрах, че маара означава пещера - колко общо имаме ние балканците! (а какви случки имам с преодоляване на езиковата бариера, но да не прекалявам :) Ще се радвам да виждам и чета още много за Вас - "Приключенията на .........."


2009-06-21 16:19:42
От: Бат' Слави
Email, ICQ или Skype: slavizlatev@abv.bg
Ариана, има и теория за това как жените казвайки едно всъщност искат да кажат точно обратното.. ;) което за нас от другият пол става прекалено сложно за разбиране хихих:) но да не се отплесвам - поразрових се и с помоща на чичко Гугъл намерих доста интересна и подробна информация за Крушунските водопади-(Маарата), то хората и сайт са им посветили даже (http://www.maarata.com ). Та идеята за разходка до там е на дневен ред вече :) Благодаря за идеята , ако имаш други не се колебай и споделяй:)


2009-06-22 14:19:24
От: Ариана
Email, ICQ или Skype: ariana_f @abv.bg
ОБЕЩАВАМ, БАТ`СЛАВИ! P.S. Имам предположение, че и на теб, като си бил ученик, "любимия" въпрос в час по литература е бил "Какво е искал да каже автора?" :)


2009-07-14 13:31:17
От: Дорина
Email, ICQ или Skype: pepdor
Благодаря за емоциите, които изпитах. Благодаря за красотата, която видях. Благодаря за пълноценното вреве отделено за четене. Все едно че бях там. Върнах си спомените от пътуването с кола до Атина и Пирея. Благодаря за начина на коментиране на пътешествията ви, начина на снимане, впечатленията от дребните неща: цветята, чистотата, културата на народа и интересните кътчета на държавата. Определено трябва да се замислиш за нещо повече... Убедена съм, че ще спечелиш достатъчно читатели и няма да съжаляваш. В очакване на следващия пътепис


2009-10-23 00:58:43
От: go6o
Email, ICQ или Skype: geofkg
В общии линии обикаляме сходни места да не кажа еднакви :) . В тая обиколка вие водехте със една седмица. "... и тръгнахме през прекрасния парк към Синята Джамия или "Султан Ахмет". ...И аз така, минах от там, но с мотора , между двете джамии , след камара обиколки да намеря хотела и с ГПС ... добре че не ме фиксира някой от многобройните жандарми , или просто бях бърз.


2009-11-24 23:01:52
От: Мариана
Email, ICQ или Skype: m.toteva76
Ех, Илич...чета пътеписа за пореден път и за сетен път се отнасох... направо се пренесох там... даже за момент почуствах как ме щипят онези кристали по краката/хихихии дано само това да е е признак за някакъв по-сериозен проблем при мен и не е само въображение/... улавям се, че го правя предимно като настъпи сезона на скучно ежедневие и есенно-предзимни депресивни съсстояния... направо ми е като мехлем и поне за няколко часа или поне до следващата сутрин/хихихих и нямам предвид само докато спя/ ми се оправя направо ремонтира отношението към света... чета и новия пътепис... МНОООГО СИ ЗАДОБРЯЛ!


2010-01-13 19:50:27
От: Наско Лазов
Email, ICQ или Skype: lazov@mail.bg
Благодаря Ви за прекрасните мигове с,които ни дарихте с този пътепис!!! Късно го прочитам но е супер.Ще посетя Кападокия още тази година.И ще се постарая и аз да ви напиша за видяното през моите очи. Благодаря Ви!


2010-04-27 17:08:50
От: мимс
Много хубаво, но не разбрах кой от снимките пишеше?


2010-04-27 21:12:18
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: 109811561
Мииии, как кой, аз ;-D


2010-07-09 12:53:01
От: Ния
Email, ICQ или Skype: niakircheva@yahoo. com
Прекарсно пътешествие с прекрасно описание! Искам само да направя една корекция - Св. София е построена от император Юстиниан, а не от Константин Велики. Пожелавам ви нови и още по-интересни пътешествия!


2010-07-09 15:16:49
От: Ния
Email, ICQ или Skype: niakircheva@yahoo. com
Деца, чета и не мога да си тръгна за вкъщи.


2010-07-26 01:16:58
От: pilatus2000
Email, ICQ или Skype: pilatus2000@gmail.com
Поздравления и пак поздравления! Пътеписът Ви е завладяващ. Позволявам си да отговоря на някои неясни места от разказа Ви в Истанбул. Сградата вдясно от входа на Двореца Топкапъ е чешма построена през 1728 г. в чест на Султан Ахмед 3-ти. http://en.wikipedia.org/wiki/Fountain_of_Ahmed_III Стадионът, който е до двореца "Долма Бахче" се казва "Исмет Иньоню". В момента е нает от футболния клуб Бешикташ. http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BD%D1%91%D0%BD%D1%8E_(%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BE%D0%BD) Поздрави и чакам увлекателните Ви разкази.


2012-02-04 19:13:26
От: Георги
Email, ICQ или Skype: l234@abv.bg
Хареса ми!:)) Само че, Мавзолея не се е намирал на мястото на крепостта, а вътре в града. Ходил съм на останките му. А крепостта е известна като "Подрум кале". Там са заточвали бунтовниците от Македония - Даме Груев, Христо Татарчев, Матов и т.н.


2010-10-28 20:15:30
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: 109811561
Георги, благодаря за уточнението! Георги има предвид Бодрум и Бодрумската крепост (Подрум кале). Там са заточвани някои български революционери и църковни дейци.


2013-11-29 09:10:04
От: mesud bahriev
Email, ICQ или Skype: mesud_bahriev@email.bg
Страхотно пътешествие сте направили! И аз искам един ден да тръгна с мотора ми нанякъде далеч от Търговище, но машината ми дали ще издържи не знам, защото е MZ ETZ 250.


2014-08-01 09:52:42
От: Пенка
Email, ICQ или Skype: pen46@abv.bg
Възхитена съм от това което видях!Всичко много добре е описано и несъзнателно станах участник в това ваше пътуване. Поздравление млади хора! За ентусиазма и желанието да споделите с нас вашите преживявания.Понеже се записах за екскурзия по този маршрут, пожелах нещо да прочета, за да имам инфо. Попаднах на вашия фото-пътепис. Благодаря ви за споделеното!Бъдете здрави и ви желая още подобни маршрути да осъществите! (Y)

 

Въведение  Истанбул  Анкара  Анадола  Средиземно море  Егейско море  Завръщане

 

< Предишна                     Горе ^                     Следва >


Вижте също::
 

 
     

Всички права запазени.

Всяко плагиатство разрешено, само и единствено със съгласието на автора .
Неизпълнението на гореописаното ще ви доведе до персонална, най-вече физическа отговорност пред автора и всичките му приятелчета рецидивисти, изнасилвачи на едър и дребен рогат добитък !!! 

For problems or questions regarding this web contact [webmaster].
Webmaster ICQ: 109811561