8
МОТО-СМЕХУРКО

 

 


Български             English

Мото-обиколка "Moto Turkey 2008"

4'600 км. на мотор... 4'600 км. кеф...


 

Егейско море - част 3

 

Въведение  Истанбул  Анкара  Анадола  Средиземно море  Егейско море  Завръщане

 

Е, най-накрая излязохме от Измир. За щастие. Карахме още около 30 км. и завихме към морето. Целта беше рибарското градче Фоча (Foca). Спряхме се на него, защото днес трудно щяхме да достигнем Троя, а на картата, тук имаше отбелязан къмпинг.

 

Решението се оказа много добро. Покрай нас се завихриха едни гледки... едно чудо...

 

Голяма красота!

 

Малко преди градчето починахме за кратко. Жегата и коридата из Измир ни дойдоха в повече.

 

Фоча се оказа страхотно градче. Имаше безброй малки, спретнати къщички от типа Detached House - двуетажни долепени една до друга с малко дворче отпред. По дворчетата всевъзможни мотори, ATV-та, джетове. Нямаше огради. Всичко изглеждаше все едно си в елитен английски квартал, само че с много по-добър климат. Личеше си, в града има ред.  Предполагам, че в къщите живеят семействата на аскера. Дори и в България никой не смее да пипа около военните блокове. Цялата околност на Фоча е заета с военни поделения. Навсякъде е заградено с бодлива тел и има знаци, че терена се охранява от армията. Според мен градчето изглежда повече военно и по малко рибарско, но това не е от значение. Със сигурност мястото е много добре подредено.

 

Ей такива светещи знамена имаше около входовете на поделенията.

 

Излязохме отново на прекрасният път покрай морето. 

 

В този страхотен залив се намираше нашият къмпинг. Толкова е откъснат, че дори няма покритие на турските мобилни оператори. Хващаше се само Vodafone Гърция.

 

Място диво и спокойно, далеч от лудницата на големите курорти. Огромна, пясъчна, плажна ивица. Сърдечни домакини.

 

Слънцето отиваше на заник. Някъде натам, не много далеч, се намира остров Лесбос.

 

Няма начин да не се възползваме от създадените от природата блага.

 

И от създените от човешка ръка също. Живителна глътка свежест след днешния огнен ден. Мехлем на рана за жадните ни гърла. Снимка показателна и достойна за реклама.

 

Майките да не гледат, че ще има: Тия деца няма ли да хапнат нещо преди да излочат всичката тая "гадост"? Хихихи

 

Всъщност ще хапнат. И още как. След две седмици на агнешки шишчета и кюфтета, тук ни предстоеше приятна изненада. Свинско. Невероятно, но факт! Лично на мен местните специалитети ми харесаха, но останалите постоянно бълнуваха за свинска пържола. Поръчвахме като невидели. Чудихме се какъв е случая и на какво дължим тази изненада.

 

"СоюзМосФилм" представя Мото-Обиколка "Мото-Турция 2008". Гордостта на петилетката.

 

Не знам NASA какво мислят по въпроса, но бат Славчо вече е докосвал Слънцето.

 

Прекрасен залез на прекрасно място. Залезът над морето! Моя отколешна мечта. До сега, години наред, съм виждал изгрева над нашето Черно море. Мечтаех да видя залез. Ей ти на. Още една сбъдната мечта. Какви чудеса правят мото-обиколките.

 

Събрахме се всички в ресторанта. Тази вечер е полуфиналният мач Турция - Германия от "Евро 2008". Поредният мач от победната серия на Турция. Уж нямаше много хора наоколо, пък каква тълпа се струпа само. Ресторанта се напълни. Местните бяха превъзбудени. Предвкусваха чудеса. Техният заряд се предаде и на нас.

 

Мача се развиваше драматично. Турция губеше в резултата. Викахме и се ядосвахме наравно с домакините. Като благодарност за нашата съпричастност чорбаджията ни изпрати чиния с диня. Минута след това Турция изравни. Голямо викане, голямо скачане. Германия вкара отново. Пак се ядосвахме. Втора чиния с диня пристигна на масата. След минута Турция изравни отново. Хайде пак всички на столовете. Диня-гол, диня-гол интересна взаимовръзка. Германия отново поведе. Нова чиния с диня, за съжаление, не пристигна при нас и турците не вкараха нов гол. По принцип не съм суеверен, но съм готов да се закълна, че ако бяха изпратили още една диня, щяха да победят. И не го казвам заради динята, а заради магията на момента.

 

Беше ни писано да разгадаем тайната на свинското месце. Заслуга за него имаше готвача. Разбрахме го, като се появи при нас, да ни се порадва. Колоритен образ. Гръцки македонец, женен за македонска македонка, с която живели 10 години в Тунис, а сега в Турция. Говореше Гръцки, Френски, Турски и по някоя славянска дума. Слава говори Френски, аз бях понаучил 50-тина турски думи, а бат Славчо живо поддържаше кореспонденцията импровизирайки. Получи се страхотен разговор. Голямо шоу! Както дефинира нашият нов приятел: "С твоя Френски (посочи Слава), с твоя Турски (мен) и с твоите ръце (Слави), се разбираме прекрасно". Есперанто и половина. Преподаваме уроци. За целта, следващата година, мероприятието ще се състои под надслов "Езиков лагер 2009".

 

Сдобихме се и с други приятели. Тъй да се каже в Турция вече и кучетата ни познават. Повеселихме се добре. В този къмпинг никой не ни пречеше. Даже напротив угаждаха ни всячески. Много хубаво място.

 

С Дидка решихме да спим на открито. И други взеха същото решение. Калин ни даде допълнителен спален чувал, да го постелим под нас и да не ставам посред нощ да надувам дюшека. Благодаря ти, Калине, спаси положението. Опънахме се на плажа. Безкрайното, звездно небе се простираше върху ни, морето шумолеше, тиха, романтична музика от телефона. Прекрасно!

 

Първото нещо което видях с премрежен поглед сутринта беше безкрайното синьо море, след това още по-безкрайното синьо небе, яркото слънце и прекрасния плаж. Усещането е фантастично. Сърцето ми тупаше развълнувано, идваше ми да крещя, но не смеех да мръдна за да не събудя Дилянка. Чудих се дали се е  чувствала комфортно. След няколко минути тя се размърда. Погледна морето. Погледна небето. Погледна ме мен. Направи най-щастливата физиономия на света и се гушна отново. Е в този момент направо щях да се пръсна. Какво по-показателно от това. Нямаше нужда от думи. Страхотно!!! Заради този момент си струва да живееш. Такива неща осмислят всичко. Мигове, които са цели десетилетия. Не може това блаженство да усетиш нито в 5 звезден хотел, нито в 8 звезден, ако щеш. Екзистенциалните радости са тези, от които душата човешка най-силно се зарежда и вълнува. Неповторимо!

 

Станахме. Коцето още гугаше на 50-тина метра от нас.

 

Водата беше прекрасна, свежа и ни приканваше.

 

Отдадохме и се. Опитах се да намеря дупката на дюшека и успях.

 

Машините чакаха. "Да чакат!" Всичко е с главата надолу. "К'во ти пука?!" По цялостният вид на лагера и "подредбата" си личеше, че други са акцентите привличащи вниманието ни. След 2 седмици пътуване се бяхме откъснали изцяло от сивото ежедневие. Злободневните детайли все по-малко ни касаеха. Отдавахме се на радостта от съществуванието си. В този къмпинг, някак си, разпуснахме душите окончателно. Вървяхме бавно, говорехме бавно, отлагахме решенията... спокойствието на Ориента се беше вселило в нас.

 

Миг безвремие... или по-скоро времето тече яваш, яваш.

 

Безметежно спокойствие.

 

Събрахме полека и тръгнахме. От спокойствието и отпускането ли, от какво ли, но при завоя, в мекия пясък на плажа, не реагирах правилно. Мотора повлече и падна. Съвсем леко. Почти от място. Стори ми се обаче, че затисна крака на Дидка. Стреснах се много. Дърпах тежкото чудовище нагоре, но не успявах да се преборя с него. Бат Славчо скокна и помогна. За щастие нямаше нищо. Тя беше успяла да се отскочи навреме. Изправихме мотора. Запали нормално. Излязохме от къмпинга.

 

Аз карах последен. След стотина метра моторетката рязко изгуби мощност. Избумтя и изгасна. Бре да се не види. Отбих, пробвах да запаля, стартера едва мъцаше, все едно акумулатора беше слаб. Всички вече заминаха напред, а тук равно, та равно не мога да пусна по инерция. Ха сега де. Точно се окумих чудейки се какво да направя и колата на Калин се появи зад завоя. Беше се усетил че ме няма. За втори път се притече на помощ Калинизма за последните 12 часа. Бутнахме. Припали и загасна. Не поддържаше празен ход. При килването на плажа утайките в резервоара се бяха разбутали и са се стекли в карбураторите, запушвайки това онова. Дойдоха и другите. Бутнахме пак. Запали. Ха сега газ...  колкото поеме, да издуха каквото там е запушило. Не се оправи веднага, но няма да взема да разглобявам карбураторите насред полето я. Така и не разбрах какво беше станало със стартера. Акумулатора е нов. Никога не е правил проблем. Зареждането е нормално. Явно както се казва едно зло никога не идва само. Напред!

 

А напред ни чакаха нови удоволствия.

 

Коцето спираше да снима, аз продължавах. Не смеех, да не загасна пак.

 

Чудесна природа има около Фоча.

 

Въртяхме по готините криви...

... и се наслаждавахме на природните красоти.

 

Излязохме на главният път за Чанаккале. Тук беше натоварено. Отвратителен път! Дясната лента е с огромни коловози. Цели канавки. В нея абсолютно не можеше да се кара. Рискуваш всеки момент да те поднесе и да те метне, а в лявата постоянно напират коли. Налагаше се да отстъпваме колкото е възможно в дясно, но без да влизаме в лентата с коловозите и да махаме на колите да ни изпреварват въпреки малката странична дистанция. Много изнервящо. Разминавахме се буквални на сантиметри. И така няколкостотин километра. Голяма мизерия.

 

Накрая положението се оправи. Дойде нормален път. 

 

Спряхме за почивка на крайпътно заведение. Айрана тук имаше 4 пръста пяна. Преливаше от халбата. Не може да не се впечатлиш, като го видиш.

 

Двойка турски мотористи, екипирани перфектно и с чисто нов V-Storm. Изпреварихме ги, и се поздравихме.

 

На път за Троя. Малко се вълнувах. С риск да стане банално: Поредната детска мечта.

 

Почетна снимка пред централният вход на Троя. Виждате ли главата на коня между нас.

 

Добре дошли в Троя (en: Troy, tr: Truva). Тик и на това въжделение. Done.

 

Ето го и него - Троянският кон.

 

 

Колко е величествен само. Този кон е сътворен от местен дърводелец, през 80-те години и подарен на общината. Човека е бил развълнуван от откритието, че Омировата Троя се намира съвсем близо до неговия роден край. Вдъхновява се да построи, със собствени средства, този монумент.

 

В него дори може да се влиза. Троянският кон от филма "Троя" (този с Брад Пит) също е подарен на община Чанаккале. Понастоящем се намира в центъра на града, но плановете са да бъде изнесен от там в покрайнините, където да бъде създаден специален, тематичен парк "Троя".

 

През 1870 немския археолог Хайнрих Шлиман намира останките на митичния град. Неговата дейност обаче е спорна. Много хора я причисляват повече към иманярството. Той по-скоро унищожава голяма част от наследството. Най-сериозна, научна дейност тук е извършена  от Манфред Корфман, през 80-те години на XX век. При разкопките е установено, че на мястото има няколко града, строени един над друг. Първото селище е създадено в ранната бронзова епоха, около 3000 г. пр. н.е. - Троя I. В последствия градът е бил опожаряван, разрушаван и изграждан наново 9 пъти, Троя II, III, IV и т.н. Последната Троя IX е от римската епоха, малко след н.е.

 

Легендарната Троя от поемата на Омир "Илиада" е Троя VII. Изглеждала е по този начин. Морето е миело стръмните брегове в дясно.

 

Сега то е далеч от останките. На повече от 3 км.

 

Руини на мраморни колони и съвременна чешма. Добре, че е тя.

 

Няколко стени.

  

И още колони.

 

Останки от градската канализация.

 

И най-добре запазеният елемент, малък амфитеатър, който в сравнение с видяното вчера, в Ефес, изглеждаше... хм, да кажем скромно.

 

Определени основната атракция на мястото е дървеният кон. Идеята с тематичният парк никак не е лоша, ако местните искат да привлекат вниманието на туристите.

 

Всъщност имаше още една атракция, но тя не е част от комплекса. Този скутер чупи всички стандарти. 

 

Трябва да си огромен ентусиаст за да подкараш тоя самоходен куфар и да изминеш с него 4 000 км. от Гермния до Троя. Всъщност не разбрахме за къде е тръгнал фена. Може плановете му да са много по-големи. Каквито и да са те, пожелавам му успех!

 

 

 

Мраморно море

 

 

Тръгнахме си от "великата" Троя с голяма доза разочарование.

 

Бързо изминахме 30-те километра до Чанаккале. В покрайнините му трябваше да има къмпинг.

 

Намерихме къмпинг "Кепез" (Kepez) с малко местна помощ.

 

Обиколката на Троя приключи доста по-бързо от очакваното. Имахме достатъчно време и можехме да хванем ферибота за Европа, но не бързахме. Нека се насладим на мига до край. Нагласихме се около масите и се оставихме на засилващия се морски вятър да ни разхлади.
 

Къмпинга се намира на Мраморно Море, близо до най-тясното място на Дарданелите. Отсреща се виждаше Европа. Кораби непрестанно преминаваха покрай нас. Морето се плискаше заради вълните направени от тях и от силния вятър.

 

Престрашихме се и влязохме да пробваме водата. Това е четвъртото море в което се топвам за последните 15 дни - Черно, Средиземно, Егейско и Мраморно. Интересно стечение на обстоятелствата. Тигърът на четирите морета. Всъщност тигрите бяха два. Коцето също дойде направо от Созопол. Помните ли?

Къмпинга беше особено мизерен. По-скоро приличаше на катун. Нямаше и помен от топла вода, нямаше бани, само няколко открити душа, тоалетните бяха под всякаква критика, но това са дребни беди и не можеха, в никакъв случай, да нарушат душевния ни мир.

 

Тази снимка е може би еманация на безметежието, което ни бе обзело. Може да сме цигани, ама сме рокери... хихихи

Всъщност след половин час всичко беше подредено по местата. Просто момента е уловен много добре и в него има символика. Това е последната ни вечер. Можем да си позволим да не си даваме излишно зор, преди утре да се върнем в "нормалния" живот.

 

Коцето си пазеше балният си тоалет точно за тази Галавечер. Демонстрира го с нужното достойнство. Много протекшън, много нещо.

 

Комисията от ДНСК на оглед за издаване на "Акт 16". Главният архитект обяснява техническите решения. След строителите е останала празна бирена бутилка. Символ на "сериозно" отношение към работата.

 

Ето ги и щастливите новодомци. Home, sweet home!

Също и прилежно строените по местата им, куфари. Доказателство, че всичко е вече подредено. Да не си помислите, че сме мизерници някакви. Хаааа, ма ха!

 

"I believe I can fly"... или отново опит за "I am the king of the world". Ей, не се ли разбрахме вече по тоя въпрос? Ама колко е щастлив само.

 

Сигурно защото и той се бе докоснал до слънцето...

 

...което бавно залязваше на северозапад. Над Европа. Там където бяха нашите домове. Но спри сърце. Сега е време за празнуване.

 

А това го можем добре. Насядахме в кръчмата. Нямаше други клиенти. Само ние. Това не пречеше на момъка да се държи любезно и да ни угажда. Ех, как само му разбират на това обслужване, тия хора. Получи ни се добре. Както обикновено. Разпуснахме до късно. После сън под кънтящите сирени на корабите и вятъра, който се опитваше да отнесе палатките. Ще стигнем ли утре по живо, по здраво да вкъщи?

 

 

< Предишна                     Горе ^                     Следва >

 

Карта на маршрутa

 

ТУК за много подробна карта без очертан маршрут >

 

 

 Коментари:


Име:

Email, ICQ или Skype:

Вашето мнение:


Книга за гости - Визуализация


2008-08-31 11:46:46
От: Тишо
Здравей, Съвсем случайно попаднах на сайта, но не съжалявам - пътеписите страшно ми харесаха. Прочетох описанията и на трите пътувания на един дъх. Евала за ентусиазма и решението да споделяте преживяванията! Поздравления и за Диди, бат Пламката и бат Славчо. Очаквам с нетърпение да прочета всичко за тура в Турция. Желая ви незабравими мигове момчета и момичета – сигурен съм, че и догодина ще си изкарате страхотно. Готини хора сте и ме кефите супер много!


2008-09-01 13:53:33
От: tropsyx
Email, ICQ или Skype: ICQ 82269651
Здрасти Смехурко! Четох, че ще обикаляте Турция и чаках с нетърпение да видя снимките. Изчел съм другите две обиколки и много ми харесва. Родопите имат специално място в сърцето ми и много им се радвах. Турция също изглежда обещаващо.


2008-09-04 14:41:28
От: Наталия
Email, ICQ или Skype: natalyz@mail.bg
Здравейте читатели, здравей и ти Смехурко! Аз имах удоволствието да участвам в това приказно пътешествие и да видя всичките тези хубости на нашата съседка Турция и с нетърпение очаквах сътворяването на пътеписа. Евала на Смехурко че успя да ме накара да изчета всичко на един дъх, да се завърна отново в тази хубава страна, макар и мислено, да изживея прекрасните мигове на откриването на един нов свят и една нова култура за сетен път и не на последно място да се чувствам щастлива, че бях част от всичко това. С нетърпение очаквам останалата част от пътеписа, защото това е едва началото от нашето пътешествие и повярвайте има още какво да се прочете и види и от Вас като читатели и от нас като пътешественици!


2008-09-08 12:34:17
От: Вики
Email, ICQ или Skype: skype: victoria_terzieva
Здравей! Благодаря за споделеното преживяване! Написал си невероятен пътепис - направо преживяваш цялото пътуване като да си бил там. Хареса ми много и гледната точка към бита и нравите в Турция, защото тя наистина не е само бляскавите дворци и курорти, но е прекрасно и интересно място, където можеш да видиш, усетиш и научиш най-различни неща. Дано по-скоро направите следващия тур, за да четем отново. Евала за идеята с тениските. Добре е да се вижда откъде сме, особено след като на рег. табелите няма БГ. Пожелавам ви още много такива прекрасни преживявания!


2008-09-08 12:51:35
От: Вики
Email, ICQ или Skype: skype: victoria_terzieva
Пропуснах да отбележа нещо за мечтателя Ахмед, което много ме впечатли, когато бях там. Първоначално султанът много се забавлявал и го обсипал с почести и злато. После, обаче, мъдрите ходжи постановили, че ако Аллах е искал да даде на човека да лети, е щял да го направи с крила. Крила имал само дяволът. Същият султан го обезглавил... Толкове векове по-късно посредствеността пак убива крилете... Направо е невероятно как в толкова ислямска държава Кемал Ататюрк е станал национален герой! Все пак явно турците са се научили да си ценят гениите...


2008-09-09 23:24:49
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: 109811561
Турция е наистина огромна и изключително колоритна. В нея могат да се видят всякакви социални и обществени прослойки. На моменти ти се завива свят от напълно противоположните крайности, съжителстващи една до друга. Убедил съм се, че атмосферата и хората са това, което най-силно впечатлява пътешественика. Надявам се от писанията, поне отчасти, да се усеща духа на местата и людете. При всички случаи, мога категорично да кажа, че хората там наистина са страхотни! P.S. Жалко за Ахмед! Не знаех за трагичната му участ.


2008-09-11 12:08:04
От: Рени
Email, ICQ или Skype: zlatanova_1983@abv.bg
Здравей, Смехурко! Приветствам идеята да споделяте впечатленията си от вашите пътешествия и то по такъв оригинален начин. Пътеписът е не само интересен и завладяващ, но и обогатяващ! Наистина се чете на един дъх и не ти се иска да свършва. Накара ме да се почувствам като че ли и аз съм там. Любувах се и се възхищавах на всичките тези прелести. Благодаря, че макар и виртуално, ме направихте част от вашето преживяване. Пожелавам на цялата компания още много вълнуващи и красиви пътешествия! А аз, повярвайте ми, ще следя с нестихващ интерес вашите пътешествия и тайничко ще ви заблазявам и подкрепям. Браво! Дерзайте!


2008-09-15 16:19:07
От: crazy
Супер! На връщане минахме през Анкара 2001 година, 8 месеца след голямото земетресение. Навсякъде кипеше от строителство и изглеждаше пак доста прашна. На места имаше страшно големи празни пространства. Срутените сгради бяха направо изринати с булдозери.


2008-10-07 11:01:20
От: Ади
Email, ICQ или Skype: andreana.bashova@gmail.com
Здравей! Всички пътеписи, публикувани тук са написани безкрайно увлекателно за четящите ги и освен това лично мен ме подготвят за всяко следващо пътуване...по една или друга случайност, миналото лято посетихме Гърция по подобен маршрут, който разнообразихме това лято. За края на годината се очертава пътуване и до Истанбул, а благодарение на написаното и показаното тук, ще се знае къде какво да се гледа... Само за Триград ми се струва, че снимките не се подредени хронологично... точно при тунела преди пещерата... позволявам си да направя тази забележка, тъй като имам доста роднини там и често съм прекарвала ваканции на това божествено място. С пожелания за хубав ден и още вълнуващи описания на приключения с мотори. АДИ


2008-10-17 20:40:05
От: Slona
Email, ICQ или Skype: aso78@abv.bg
Благородно зажиждам! С Пламен се познажаме от дълбока дрежност ,а с другите се надяжам да се срещнем скоро по пътищата.Пътеписите са стахотни ,дори и за критикар като мен.Това е начин много хора ,който не могат по някаква причина да пътуват, да се запознаят с огромното разнообразие и красота на света , пречупен през очите(пълни с прах и буболечки) на мототуриста.Пожелавам ви нови пътешествия и благодаря за споделените хубави мигове.


2008-10-20 10:23:27
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: 109811561
Хахахаха... Сигурно заради това навсякъде и всичко ни се вижда прекрасно... заради прахът и буболечките в очите. Вече години се чудя къде било разковничето, а то какво се оказа ;-) Ще избираме прашни маршрути и занапред за да е пак така хубаво. Обещавам!


2008-10-23 02:09:30
От: bat' Slavi
Email, ICQ или Skype: 30925667
Айде дружина спочваме плановете за другата мотообиколка-"Балканският полуостров", или да изчакаме Илариончо да довърши първо този пътепис :)


2008-10-24 16:04:01
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: ICQ 109811561
Абе пиша отново, ама много бавно става. Пък като се замисля, че ми се ще и да го преведа на Английски... А и миналогодишния още не е преведен до края... Мъка! Както и да е. Днес ще има попълнение от морето. Очаквайте скоро още. Дерзайте другари!


2008-10-27 12:34:10
От: Danka Kalpazanka
Email, ICQ или Skype: dany.ivanova /skype/
Бат Илариончо, справил си се пак блестящо:))) Докато четях новата страница си мислех да ти пиша веднага след това на кю-то, но ти си помислил за всичко. Евала! Аферим! - или там каквото се казва на турски:))) Чудесни коментари си написал пак, на места се смях с глас. Мисля, че няма да пропусна "турнето" следващата година, каквото и тежко изпитание да е. Мисля, че всяка секунда е оправдана и подплътена с много емоция, впечатления и приключения. И разказана и споделена прекрасно в този сайт:))) Поздрави на моите герои!;))


2008-10-30 17:21:51
От: Мариана
Email, ICQ или Skype: Skype: m.toteva76
Браво,банда! Страхотно приключение! Браво и на пътеписеца - бат Илариончо! Чудно си се справил с нелеката задача да предадеш с нужната доза въздействие емоциите от това изживяване, както и особения дух на тези неземни места. Успях без особена трудност да усетя какво предизвикателство за сетивата на всички вас е било това невероятно пътешествие. На мен лично пътеписа ти/ви/ ми дава голяма и изключително необходима глъдка свежест в есенната скука на ежедневието и гъделичка /направо предизвиква гърч/ :)) ентусиазма ми на пътешествик да откривам непознатия свят голям... зедно с всички вас естествено! ...чакам с нетърпение следващото лято и следващото "турне", което се надявам да споделя "в ефир"! Гордея се с вас!


2008-11-01 08:50:49
От: Bogich
Email, ICQ или Skype: ICQ 206969430
Здрасти бат Lary, ето ме и мен рано в събота. За сайта не знам какво да кажа освен, че остава да направиш "До Чикаго и назад". Относно обиколките - мисля че стават все по-мащабни и интересни, така че дерзай! Скоро очаквам да разбера посоката на следващия пътепис.


2008-11-03 13:17:07
От: Илиан
Email, ICQ или Skype: ICQ 176258234
Здравей Смехурко, Идеята за пътеписите е страхотна! След прочита им се чувствам въодушевен и зареден с желание за пътуване и приключения. Все по-често се замислям за изкарване на категория А и включване в бъдещите Ви мото-обиколки.


2008-11-13 15:41:21
От: Галинда
Email, ICQ или Skype: skype: pupenze;  ICQ 105093706
Еееее, Илич, страхотни сте!!! Завидях ви благородно! Вече 2 дни ви чета и ту се чупя от смях на коментарите ти, ту гледам с "жадни" очи красиви гледки:))))) Много, много тенкс за труда и за позирането на Голдън:))))


2008-11-27 11:54:53
От: djonka
Email, ICQ или Skype: DJONKA1956@ABV.BG
Благодаря за красотата и емоцията, която изживях! Адмирации за всичко и на всички! Била съм в Кападокия - велико творение на природата! Място сътворено от много богове! Възхита от всичко! Преживях наново чрез колоритния език на майстор пътеписеца и погледа на цялата чаровна група изживяните от мен неща по различен начин! "АЛТИНЕ САЛЛЪК!" Желая нови пътища на всички!СУПЕР СТЕ!


2008-11-28 12:29:52
От: s.kokalinska
Email, ICQ или Skype: s.kokalinska-sneji@dir.bg
Благодаря ти за преживяното удоволствие от видяното!Била съм в Турция-в Кушадасъ и имам впечатления,но този маршрут е супер.Продължавайте със същият хъс!


2009-01-27 15:37:39
От: LIIQ
Email, ICQ или Skype: LIIQ75
ОООО, Наистина всичко е прекрасно! БАТ ЛАРИ не съм го виждала поне 2 години по сбирките. Къде се изгуби това съкровище? УСПЕХ ПРИ СЛЕДВАЩАТА ОБИКОЛКА!


2009-02-02 06:38:18
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: 109811561
Благодаря на всички за страхотните отзиви!!! Вашите думи дават сили, увереност и енергия да действаме по организацията на новото/те пътуване/ия, през тази година. Ще се радвам ако всичко отново мине толкова добре. Разбира се, с удоволствие ще споделя преживяванията с вас. DJONKA, направо ме разчувства с това "АЛТИНЕ САЛЛЪК!". Лия, права си. Отдавна не съм се появявал по сбирките, но това лесно може да се промени, нали. Чудесни сте!


2009-03-20 12:11:08
От: Svoy10
Email, ICQ или Skype: Svoy10@abv.bg
Съвсем случайно попаднах на сайта, пътеписите страшно ми харесаха. Преживяванията са били страхотни, и сигурно няма да се забряват за дълго. Сигурно следват и други страхотни преживявания по нови маршрути. Абе готините хора правят и готини пътеписи и други готини неща! Аферим, машшала, евалла, так держать :)


2009-03-22 16:43:25
От: Ниляй
Турция е прекрасна държава! Ходила съм в Одрин,но аз не срещнах хора които да говорят български тъй като знам перфектно турски,защото съм ходила в Истанбул 11 пъти,в Бурса,в Анкара и Чорлу,а сега се готвя за Текирда (Tekirdag).Туркиня съм да!но съм родена в България и това ме прави щастлива!Имах шанса да отида в Македония,Румъния и Турция.Отидох и видях много неща и места,запознах се с различни хора,но по сърдечни и гостоприемни хора от нашите турци не познавам.В Истанбул е страхотно,но когато отида виждам границата на богатия и бедния живот!Не прочетох пътеписите,но предполагам,че са хубави.Разгледах само снимките и доста ми хареса сайта!В Истанбул наистина има какво да се види,но има бедни и богати квартали!Естествено,че във всяка държава има бедни и богати хора,но там е някакси различно.И не само това!Има някакви забрадени,някои с шалвари и т.н.Аз исемейството ми сме против такива хора,които се опитват да превърнат Турция в някаква строго ислямска държава!Разбира се,че всеки има правото да се облича както желае и да изповядва,която религия иска,но някои хора пречат на Турция да напредва в това отношение!Струва си човек да види Босфора,Синята джамия-Sultan Ahmed,Св.София,Долмабахче,Топкапъ,Капалъ чаршъ-там просто е голяма гъчканица,но е пълно с магазини!Особено Босфора!Kiz kulesi е впечатляваща постройка,там вече е ресторант пила съм чай там.Колко много имам да разказвам за този прекрасен мега полис!Дано пътеписите продължат!Един съвет от мен за тези,които желаят да отидат в Истанбул: Не се връщайте без да посетите Долмабахче, където се намира най-големия кристален полилей на света(4,5 тона 750 лампички във формата на свещ)и Топкапъ сарай,където е един от най-ценните елмази на света).Струва си да ги видите! Ще останете възхитени от гостоприемството и забележителностите на Турция!


2009-03-22 17:08:16
От: Ниляй
Ходили сте в Ortakoy, ако не сте яли от онези големи картофи, дето ги пълнят с каквото искаш (kumpir)... било е на празно! Скъпи са картофите да,но пък са много вкусни!Надявам се да сте видяли елмаза в Топкапъ.Вие просто сте уникални!!! В Eminonu е ад знам,но пък си е хубаво. В кухнята на Топкапъ има чинии-малки иголеми, с които са се хранели султаните от китайски порцелан и много ми харесват! Дано никога не спреш да пишеш такива уникални като вас пътешествениците-пътеписи!


2009-03-23 13:51:33
От: viliqn
Email, ICQ или Skype: skaip . viliqn3
Здравейте, разгледах вашето пътешествие и много ми хареса. Аз не съм ходил на толкова дълго, като вашето. Мисля тази година да ида, но не знам къде. Така че ще използвам вашият маршрут. Поне сте описали подробно всичко от екскурзията си. Купих си ХОНДА ЦБР 600, така че мисля да отида надалеч тази година . Надявам се да има начин да се свържа с вас или някои от вас, че не съм наясно с някои неща. Щ ви бъда безкрайно благодарен. Пишете ми. Скайпа ми е viliqn3.


2009-03-31 03:36:30
От: Николай
Email, ICQ или Skype: n_niko_nikolov67@abv.bg
Възхитен съм,нямам думи ....поздравления хора!!!!


2009-03-31 13:21:58
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: 109811561
Благодаря на всички!!! Безкрайно се радвам, че ви харесват пътеписите. Ще има още, обещавам!... Само да се стопли малко. Viliqn-e, можеш разбира се да се свържеш с нас и ще ти помогнем с удоволствие доколкот можем. ICQ-то ми е над това мнение, а мейл-а най-отдолу на страницата - кликни върху "webmaster" Пътуванията на дълго разстояние са изключително удоволствие и невероятно преживяване. Имай предвид обаче, че за да е успешно и приятно то се нуждае от добра организация и планиране. Предвиди достатъчно време за това и не оставяй нещата на съдбата или на последният момент.


2009-04-10 04:40:42
От: emi
Email, ICQ или Skype: snezanka@msn.com
Хей, хора, страхотни сте! Не знам как ви открих. Стана случайно и часове наред четох и гледах снимки, и ви се радвах. Запаметила съм си сайта и когато ми домъчнее за БГ сядам пред компа и гледам вашите снимки. Да сте живи и здрави и да направите още много пъешствия. Поздрави от Флорида.


2009-04-11 10:40:13
От: Симеон, Бургас
Email, ICQ или Skype: pronto@openbg.com
Смехурко, благодаря! През май месец тръгвам, а по време на твоето пътешествие аз бях тук: http://forum.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=34115


2009-05-20 14:52:16
От: Мария
Email, ICQ или Skype: maria_swim@abv.bg
Здравейте! :) Пещерата след град Финике (Finike). Под снимката пише ( Имаше крайбрежни пещери). Как се стига до там? Може ли да се стигне до самата пещера? Често сънувам нещо подобно, но никога не съм била...


2009-04-20 22:10:55
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: 109811561
Здравей Мария, Пещерата се намира на пътя между Finike и Kas, малко след самото Finike. За да го намериш, просто пиши в мапс.гоогле... "Finike". То е единственото съвпадение. Градчето, както вече писах е малко, но много красиво. Самата пещера не изглеждаше много дълбока, но знае ли човек. Може да не се е виждало добре от пътя. Със сигурност може да се стигне до нея. Все ще намерите начин. Пожелавам ти да реализираш красивите си сънища! и ... Продължавай да сънуваш!


2009-04-20 22:31:46
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: 109811561
Ех, Симеоне, или по-право инж. Тодоров, на къде тръгваш през Май? Към Турция ли? Ако е по нашия маршрут ще те помоля да носиш благ хабер на няколко места. Става ли?


2009-04-22 15:13:43
От: Кремена  , Петър   и  Мариян
Email, ICQ или Skype: kremena_lambova@abv.bg
Толкова ни подпалихте, че през Юни също ще си спретнем екскурзия. Снимките ги разгледахме с отворени уста, а коментара е направо върха. Благодарим за възможнаста да се насладим на най- интересните снимки досега.


2009-05-20 14:58:02
От: valentina nikolova
Email, ICQ или Skype: ssttoo222
Здравейте, и аз съм ходила там с родителите си. Много е яко! Тези места са съвършени, просто нямам думи! Много са яки също и снимките ви. Абе просто и вие сте супер много яки хора! Всичко ви е яко!!!!


2009-05-08 10:16:29
От: valentina nikolova
Email, ICQ или Skype: ssttoo222
Ей, хора, вие имате доста пътешествия заедно. Роднини ли сте или просто приятелски семейства? Вашите пътешествия са хубави!!! Имате ли skype? Aз имам - ssttoo222, това е. Жалко, че съм малка! На 12 години съм. Имам рожден ден на 28 Април. Имам и малък брат. Той е на 4 години. Има рожден ден на 19 Април. Много ме изкефи това за дървото и за неговия дух!!! Вие сте големи и може също да не ми повярвате но знайте, понякога когато сам сама, няма значение къде ще съм, виждам странни неща но майка ми не ми вярва защото е по голяма и си мисли, че това са детски фантазии, но не!!! И само аз си го знам!! Който иска да вярва това не са измислици!!! Може да сам малка, но не си измислям!!! Понякога мисля, че майка ми също вярва в такива неща, но просто се прави!! Ще ви разкажа една история, която е истина. Тя се е случила с баба ми, когато е била млада. Една вечер баба ми сложила в леглата майка ми и вуйчо ми да спят. Затворила всички врати и си легнала. Сторило и се, че чула нещо и станала. Всички врати били отворени дори и прозорците. Абсолютно всичко. Това се повтаряло вечери наред, докато накрая нейната сестра и се обадила от Русия и и казала, че преди няколко дни майка им е починала. Баба ми каза, че сигурно тези отваряния на врати и прочие са били някакъв знак за това, че майка им е починала. Баба ми е рускиня. Още не знае добре Български, но аз я разбирам. Много сте яки!!! Надявам се да ви е харесала моята история, макар и да не вярвате.


2009-06-02 14:07:26
От: Виолета Стефанова
Email, ICQ или Skype: vilistefanova.abv.bg
През 2008 г пътувахме с група от България до Текирда. Останах с чудесни впечатления от града, хората, пътищата, полето. За жалост при нас не всичко е така добре подредено и подържано. Родолюбец съм и ми е мъчно да правя такива заключения, но това е истината.


2009-05-20 15:52:04
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: 109811561
Вярваме, вярваме Валентина, как да не вярваме. Че нали ние лично го видяхме духа на дървото и си говорихме с него, че и се разбрахме, като приятели най-накрая даже. :-) А задето си малка, не се притеснявай. Това не е повод за оплакване, а за радост! Наслаждавай се на тази си възраст. Тя е прекрасна!!! Така, както е прекрасна всяка друга възраст. Човек винаги може да е щастлив и това зависи само и единствено от него самия, не от другите. Прави нещата, които ти харесват, по начин, който не пречи на останалите и всичко ще е наред, ще видиш. Неусетно ще дойде времето, когато ще започнеш да пътуваш сама, а сега се наслаждавай на пътешествията с родителите си. Ако ти се пътува, искай от тях да се организират и да ви водят, заедно с брат ти, на интересни места. Хем те ще са по-щастливи, хем ти самата.


2009-06-05 12:16:49
От: Ариана
Email, ICQ или Skype: ariana_f @abv.bg
Мили ми Смехурко, здравей! Днес се шляех из необятните дебри на Нета и изведнъж....... страхотни снимки на Долен, Лешен. Решила съм да се запозная с цялото ти творчество.


2009-06-15 13:47:10
От: Ариана
Email, ICQ или Skype: ariana_f @abv.bg
Привет, Смехурко:)!!! Възхищавам се на това, чe ти и твоите приятели сте ценители, а не "масови потребители". За съжаление не всички с приключенски дух можем да живеем приключенски, но пък такива като вас, споделяйки преживявания си ни правят съпричастни на своите емоции и ни доставят неописуемо удоволствие. Дано да не звучи префърцунено - (високопарно-б.а.:). Когато видях една от снимките ти от обиколката "Солун, Тасос и обратно 2007" - един бял кръст на планината, разбрах, че сте минали близко до едно много, много красиво място, но тъй като не прочетох нищо за него, явно не сте го посетили. Това е пещерата Маара. Пещерата е с подземната река под планината Фалакро, дълга 12 км и с богатата украса от сталактити и сталагмити. Наистина там е приказно. Имам няколко снимки, но тук немога да ти ги пратя. Интересното е, че и в България има едно също толкова приказно място със почти същото име Маарата-Крушунските водопади. Те са близо до гр. Летница, Ловешко. Не съм си представяла, че в България може да има нещо толкова красиво на едно толкова неочаквано място! Това място предполагам го знаеш, но все пак, ако не ще се радвам, ако го посетиш и му се насладиш. Дори и през зимата, когато аз бях там бе невероятно, а си представям през пролетта и лятото как ще изглежда.


2009-06-16 23:23:27
От: Бат' Слави
Email, ICQ или Skype: 30925667
Ариана, благодаря за интересната информация - този кръст го снимахме в движение и не знаехме нищо за него, до сега. :) Относно аналога му в България, мисля че със сигурност ще организираме някой уикенд разходка до там! Благодаря още веднъж и поздрави:)


2012-02-04 18:58:06
От: Ариана
Email, ICQ или Skype: ariana_f @abv.bg
Бат`Слави, здравей! Вчера една моя приятелка ми разказа за едно момче, дало й пример, колко неможем да обяснаваме ние жените. Майка му поискала той да й подаде нещо "Мама, дай ми ей онова", "Кое?" - попитало момчето, "Ами онова, дето е до това, не го ли виждаш?" :) Моето обяснение за случая, е че или разчитаме прекалено на интуиция или че сме наблюдателни за дребните неща и предполагаме, че и другите са като нас - какво добро оправдание за липсата на добър изказ :) Та след такъв пример (моите прекрасни преподаватели цял живот са ме учили, че да се разбере нещо, да се запомни, трябва да дадеш запомнящ се пример за него:), на думата: Кръста се намира на една планина, близко като район с подземна пещера с река - район на около 25 км. от Дедеагач. Тази пещера се казва Маара. С Маарата в България си приличат по име. В България това са Крушунските водопади. Скоро разбрах, че маара означава пещера - колко общо имаме ние балканците! (а какви случки имам с преодоляване на езиковата бариера, но да не прекалявам :) Ще се радвам да виждам и чета още много за Вас - "Приключенията на .........."


2009-06-21 16:19:42
От: Бат' Слави
Email, ICQ или Skype: slavizlatev@abv.bg
Ариана, има и теория за това как жените казвайки едно всъщност искат да кажат точно обратното.. ;) което за нас от другият пол става прекалено сложно за разбиране хихих:) но да не се отплесвам - поразрових се и с помоща на чичко Гугъл намерих доста интересна и подробна информация за Крушунските водопади-(Маарата), то хората и сайт са им посветили даже (http://www.maarata.com ). Та идеята за разходка до там е на дневен ред вече :) Благодаря за идеята , ако имаш други не се колебай и споделяй:)


2009-06-22 14:19:24
От: Ариана
Email, ICQ или Skype: ariana_f @abv.bg
ОБЕЩАВАМ, БАТ`СЛАВИ! P.S. Имам предположение, че и на теб, като си бил ученик, "любимия" въпрос в час по литература е бил "Какво е искал да каже автора?" :)


2009-07-14 13:31:17
От: Дорина
Email, ICQ или Skype: pepdor
Благодаря за емоциите, които изпитах. Благодаря за красотата, която видях. Благодаря за пълноценното вреве отделено за четене. Все едно че бях там. Върнах си спомените от пътуването с кола до Атина и Пирея. Благодаря за начина на коментиране на пътешествията ви, начина на снимане, впечатленията от дребните неща: цветята, чистотата, културата на народа и интересните кътчета на държавата. Определено трябва да се замислиш за нещо повече... Убедена съм, че ще спечелиш достатъчно читатели и няма да съжаляваш. В очакване на следващия пътепис


2009-10-23 00:58:43
От: go6o
Email, ICQ или Skype: geofkg
В общии линии обикаляме сходни места да не кажа еднакви :) . В тая обиколка вие водехте със една седмица. "... и тръгнахме през прекрасния парк към Синята Джамия или "Султан Ахмет". ...И аз така, минах от там, но с мотора , между двете джамии , след камара обиколки да намеря хотела и с ГПС ... добре че не ме фиксира някой от многобройните жандарми , или просто бях бърз.


2009-11-24 23:01:52
От: Мариана
Email, ICQ или Skype: m.toteva76
Ех, Илич...чета пътеписа за пореден път и за сетен път се отнасох... направо се пренесох там... даже за момент почуствах как ме щипят онези кристали по краката/хихихии дано само това да е е признак за някакъв по-сериозен проблем при мен и не е само въображение/... улавям се, че го правя предимно като настъпи сезона на скучно ежедневие и есенно-предзимни депресивни съсстояния... направо ми е като мехлем и поне за няколко часа или поне до следващата сутрин/хихихих и нямам предвид само докато спя/ ми се оправя направо ремонтира отношението към света... чета и новия пътепис... МНОООГО СИ ЗАДОБРЯЛ!


2010-01-13 19:50:27
От: Наско Лазов
Email, ICQ или Skype: lazov@mail.bg
Благодаря Ви за прекрасните мигове с,които ни дарихте с този пътепис!!! Късно го прочитам но е супер.Ще посетя Кападокия още тази година.И ще се постарая и аз да ви напиша за видяното през моите очи. Благодаря Ви!


2010-04-27 17:08:50
От: мимс
Много хубаво, но не разбрах кой от снимките пишеше?


2010-04-27 21:12:18
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: 109811561
Мииии, как кой, аз ;-D


2010-07-09 12:53:01
От: Ния
Email, ICQ или Skype: niakircheva@yahoo. com
Прекарсно пътешествие с прекрасно описание! Искам само да направя една корекция - Св. София е построена от император Юстиниан, а не от Константин Велики. Пожелавам ви нови и още по-интересни пътешествия!


2010-07-09 15:16:49
От: Ния
Email, ICQ или Skype: niakircheva@yahoo. com
Деца, чета и не мога да си тръгна за вкъщи.


2010-07-26 01:16:58
От: pilatus2000
Email, ICQ или Skype: pilatus2000@gmail.com
Поздравления и пак поздравления! Пътеписът Ви е завладяващ. Позволявам си да отговоря на някои неясни места от разказа Ви в Истанбул. Сградата вдясно от входа на Двореца Топкапъ е чешма построена през 1728 г. в чест на Султан Ахмед 3-ти. http://en.wikipedia.org/wiki/Fountain_of_Ahmed_III Стадионът, който е до двореца "Долма Бахче" се казва "Исмет Иньоню". В момента е нает от футболния клуб Бешикташ. http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BD%D1%91%D0%BD%D1%8E_(%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BE%D0%BD) Поздрави и чакам увлекателните Ви разкази.


2012-02-04 19:13:26
От: Георги
Email, ICQ или Skype: l234@abv.bg
Хареса ми!:)) Само че, Мавзолея не се е намирал на мястото на крепостта, а вътре в града. Ходил съм на останките му. А крепостта е известна като "Подрум кале". Там са заточвали бунтовниците от Македония - Даме Груев, Христо Татарчев, Матов и т.н.


2010-10-28 20:15:30
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: 109811561
Георги, благодаря за уточнението! Георги има предвид Бодрум и Бодрумската крепост (Подрум кале). Там са заточвани някои български революционери и църковни дейци.


2013-11-29 09:10:04
От: mesud bahriev
Email, ICQ или Skype: mesud_bahriev@email.bg
Страхотно пътешествие сте направили! И аз искам един ден да тръгна с мотора ми нанякъде далеч от Търговище, но машината ми дали ще издържи не знам, защото е MZ ETZ 250.


2014-08-01 09:52:42
От: Пенка
Email, ICQ или Skype: pen46@abv.bg
Възхитена съм от това което видях!Всичко много добре е описано и несъзнателно станах участник в това ваше пътуване. Поздравление млади хора! За ентусиазма и желанието да споделите с нас вашите преживявания.Понеже се записах за екскурзия по този маршрут, пожелах нещо да прочета, за да имам инфо. Попаднах на вашия фото-пътепис. Благодаря ви за споделеното!Бъдете здрави и ви желая още подобни маршрути да осъществите! (Y)

 

Въведение  Истанбул  Анкара  Анадола  Средиземно море  Егейско море  Завръщане

 

< Предишна                     Горе ^                     Следва >


Вижте също:
 

 
     

Всички права запазени.

Всяко плагиатство разрешено, само и единствено със съгласието на автора .
Неизпълнението на гореописаното ще ви доведе до персонална, най-вече физическа отговорност пред автора и всичките му приятелчета рецидивисти, изнасилвачи на едър и дребен рогат добитък !!! 

For problems or questions regarding this web contact [webmaster].
Webmaster ICQ: 109811561